Nadchodzi wiosna. Topniejący śnieg i obfite opady deszczu wypłukują zanieczyszczenia z płytszych warstw ziemi. Przebadaj wodę w swojej studni! Dowiedz się, co pijesz! Zadbaj o zdrowie swoje i swojej Rodziny.
Czy wiesz, że …
wiele gospodarstw indywidualnych zaopatrują się w wodę pitną z własnych ujęć. Są to studnie kopane lub wiercone.
Nieodpowiednie zabezpieczenie studni, sąsiedztwo szamba, nawożenie pobliskich upraw, czy nie korzystanie ze studni przez dłuższy czas sprzyjają skażeniu bakteriami oraz chemicznemu zanieczyszczeniu wody w studniach.
Najczęstszym problemem są związki azotu i fosforu pochodzenia organicznego, metale ciężkie a także bakterie chorobotwórcze, w tym Escherichia coli.
Od terenu zależy, co się może przedostać do wody. Na wsi, zwłaszcza w sąsiedztwie pól uprawnych, największym zagrożeniem są składniki środków ochrony roślin (pestycydy) i nawozów zawierających sole amonowe czy związki azotowe. Najbardziej niebezpieczne są azotyny powstające z azotanów. Blokują hemoglobinę, a wtedy krew nie dostarcza tlenu do komórek. Powoduje to sinicę u niemowląt i osób starszych, a nawet może prowadzić do zgonu. Z kolei w pobliżu dużych aglomeracji do gleby przenikają m.in. odpady przemysłowe, a z nimi metale ciężkie ołów, arsen, kadm, rtęć. Picie skażonej nimi wody prowadzi po latach do poważnych chorób, bo szkodliwe substancje kumulują się w naszym organizmie. Nawet jeśli stężenie ołowiu w wodzie jest na poziomie niższym niż dopuszczalne w Polsce i wynosi 0,01 mg/l, to pijąc litr takiej wody dziennie, przez 20 lat wprowadzamy do organizmu 73 mg tego metalu, a po 65 latach… 230 mg!
Wodę w studni powinno się przebadać:
- Jeśli studnia nie była długo używana
- Jeśli nigdy wcześniej nie była badana
- po powodzi, zalaniu studni, w okresie wczesnowiosennym [roztopy, obfite opady deszczu]
- Jeśli w pobliżu znajduje się szambo
- jeśli z wody stale korzystają dzieci, osoby starsze lub o obniżonej odporności
- Jeśli jest mętna lub dziwnie smakuje, ma nietypowy zapach
- Jeśli podrażnia skórę
- Jeśli pozostawia rdzawe ślady lub nalot
- po czyszczeniu studni.
Regularne spożywanie zanieczyszczonej wody może doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, nagłych i przewlekłych chorób, zwłaszcza wśród osób starszych i dzieci. Tymczasem nierzadko zdarza się, że woda, czerpana od pokoleń z tej samej studni, nigdy nie była badana pod kątem jej przydatności do spożycia.
Znajomość charakterystyki wody w studni umożliwia podjęcie właściwych działań mających na celu jej uzdatnienie. Często wystarcza prosty zabieg dezynfekcji studni lub filtracji, aby przywrócić wodę do stanu, w którym jest ona przydatna do spożycia.
Szacunkowy koszt analizy wody to od 60 zł netto do ok. 320 zł netto i zależy od ilości oraz zakresu wykonanych analiz.